Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

KIRK DOUGLAS MOVIES: 1. LONELY ARE THE BRAVE (1962)



To 1961 o Kirk Douglas θα αποκτήσει τα δικαιώματα του μυθιστορήματος "The Brave Cowboy" του Edward Abbey και με την δικιά του εταιρεία παραγωγής,την Byrna, θα αρχίσει τα γυρίσματα αυτού του μοντέρνου γούεστερν. Με τον Dalton Trumbo, σεναριογράφο ήδη στον "Σπάρτακο" και με σπουδαίους ηθοποιούς δίπλα στον Douglas, τον Walter Matthau και την Gena Rowlands το αποτέλεσμα είναι αριστοτεχνικό και πρωτοποριακό για την εποχή.



Ο πρωταγωνιστής, ένας μοναχικός και ασυμβίβαστος καουμπόη παλιάς κοπής, ο John W. Burns θα επιδιώξει να μπει στην φυλακή για να βοηθήσει τον καλό φίλο του Paul να δραπετεύσει. Ο Paul έχει συλληφθεί γιατί έδωσε στέγη, τροφή και συμβουλές σε παράνομους μετανάστες από το Μεξικό. Όμως τα πράγματα δεν θα έρθουν ακριβώς όπως τα θέλει και θα μπλέξει σε ένα κυνηγητό με την τοπική αστυνομία της οποίας αρχηγός είναι ο καταπληκτικός Walter Matthau.



Από την μια ο Kirk, ένας ηθοποιός που πραγματικά μονοπωλεί την οθόνη και επισκιάζει όλους τους άλλους γύρω του με την επιβλητική του παρουσία, παίζει έναν καταπληκτικό ρόλο, εμπνευσμένος όπως θα παραδεχτεί και ο ίδιος από τον άλλον μεγάλο ηθοποιό, και λαϊκό ίνδαλμα της εποχής τον Gary Cooper, και από την άλλη ένας απολαυστικός Walter Matthau που παίρνει έναν δεύτερο ρόλο, διεκπεραιωτικό και τον απογειώνει με το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο του. 


Στο "Lonely are the Brave" εξαιρετική είναι και η Gena Rowlands, που υποδύεται την σύζυγο του φίλου του Kirk, αλλά και πρώην "αγαπημένης" του ίδιου του ήρωα. Αυτός όμως όπως θα αποκαλύψει στην ταινία, διάλεξε την μοναχική ζωή κι όχι την συμβιβασμένη ζωή ενός ζευγαριού την οποία δεν θα μπορούσε ούτε να αγαπήσει ούτε να αντέξει.


Το γούεστερν του Douglas είναι πολύ προοδευτικό ακόμα και για σήμερα. Ο ήρωας ασυμβίβαστος, αρνείται να δηλωθεί στα κρατικά αρχεία και να κουβαλάει ταυτότητα, δεν αποδέχεται σύνορα και έθνη, γι'αυτόν όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και όλη η γη πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου κόβει τον συρματένιο φράχτη της ηλεκτρικής εταιρείας για να περάσει με το αλογό του από το οικοπέδο της. Δεν διστάζει να τα "βάλει" με κάθε μορφή εξουσίας, αστυνομία, στρατό  και ουσιαστικά με τον τρόπο ζωής μας, και την υποκρισία της κοινωνίας.


Η ταινία , ένα χαμηλού μπάτζετ γουέστερν, είναι εξαιρετική, ξεπερνάει όλα τα κλισέ, έχει ένα πολύ δυνατό και σκληρό φινάλε και δίνει μια νέα ιδέα και αξία στον ηρωισμό, σπάνια σίγουρα για χολυγουντιανή ταινία!





Δεν υπάρχουν σχόλια: