Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

QUENTIN TARANTINO MOVIES: 5. DEATH PROOF


Η πέμπτη ταινία του Ταραντίνο, το Death Proof, άλλη μια αναφορά στις exploitation ταινίες, δηλαδή τις παλιές b-movies που πουλούσανε βία, γκομενάκια, μονομαχίες και γρήγορα αυτοκίνητα με φτηνά σενάρια και μέτριους ηθοποιούς, βγήκε το 2007 μαζί με το Planet Terror του κολλητού του Robert Rodriguez , σαν μια συλλογή δυο ταινιών, με τον τίτλο Grindhouse.




Το Death Proof φυσικά δεν διεκδικεί πολλές δάφνες ποιότητας, έχει όμως μια ιδιαίτερη σκηνοθεσία, με πολύ vintage χαρακτήρα, ένα επιτηδευμένο κακό μοντάζ, με σκηνές που κόβονται απότομα όπως και στις παλιές b-movies, με εικόνα ψιλοκατεστραμμένη όπως στα παλιά φιλμ που φθείρονταν από την πολύ χρήση, και με πολλές άλλες ατέλειες όπως στην αρχή της ταινίας  όπου για ένα δευτερόλεπτο φαίνεται ο τίτλος Quentin Tarantino's Thunderbolt και μετά αμέσως εμφανίζεται ο κανονικός Death Proof (ήταν σύνηθες στα exploitation φιλμ να αλλάζουν τον αρχικό τίτλο, ειδικά αν είχαν πάρει άσχημες κριτικές).


Πρωταγωνιστής ο Κερτ Ράσσελ, που παίρνει τον ρόλο του "Stuntman" Mike, ουσιαστικά του ¨κακού" της ταινίας και δίπλα του ένα σωρό κορίτσια με καυτά σορτσάκια, σεξ-απήλ αλλά με δυναμισμό και άποψη. Όχι δηλαδή τα συνηθισμένα χαζογκομενάκια των θρίλερ και των ταινιών δράσης. 




Το Death Proof συνοψίζοντας είναι μια καλή b-movie, με αρκετά στοιχεία Tarantino, γκρουβάτη μουσική, πολύ καλά κυνήγητα αυτοκινήτων με την κασκαντέρ Zoe Bell να κάνει απίθανα stunts, αλλά χωρίς καμιά πολύ πρωτότυπη υπόθεση ή καμιά μεγάλη σεναριακή έκπληξη όπως μας συνήθιζε ως τώρα ο Ταραντίνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: