Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

QUENTIN TARANTINO MOVIES: 6. INGLOURIOUS BASTERDS


Το 2009 ο Κουεντίν Ταραντίνο θα πάει πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα φτιάξει μια διαφορετική ταινία από αυτές που μας έχει συνηθίσει, ακολουθόντας πιστά όμως το προσωπικό του στυλ. Τους Άδωξους Μπάσταρδους (Inglourious Basterds)




Ο τίτλος της ταινίας ήταν εμπνευσμένος από το "The Inglorious Bastards" του Έντσο Καστελλίνι, και ο Ταραντίνο την έγραφε από το 1998 αλλά δεν μπορούσε να βρει το ιδανικό τέλος και γι'αυτό συνεχώς ανέβαλλε τα γυρίσματα!


Ο Brad Pitt στον ρόλο του υπολοχαγού Άλντο Ρέιν, είναι πολύ καλός, αλλά την  παράσταση "κλέβει" ο Κριστόφ Βάλτς , ενός Αυστριακού ηθοποιού αγνώστου στο ευρύ κοινό, που θα κάνει τον ρόλο του συνταγματάρχη των SS Χανς Λάντα, και που χάρις στην εμπνευσμένη και μοναδική ερμηνεία του θα κερδίσει Όσκαρ Β'Ανδρικού ρόλου και την διεθνή καταξίωση!



Μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας είναι η σκηνή του στραγγαλισμού της ηθοποιού Μπρίτζετ Φον κάτι από τον Χανς Λάντα. Σ'αυτή την σκηνή ο Ταραντίνο έκανε ο ίδιος τον στραγγαλισμό, φτάνοντας σε σημείο λιποθυμίας της ηθοποιού, και τελικά προβλήθηκε η λήψη του στραγγαλισμού από τα δικά του χέριου. Πάλι καλά που δεν χρειάστηκε και δεύτερη λήψη.


Ο Ταραντίνο δεν ήθελε ποτέ βέβαια να δημιουργήσει μια αμιγώς πολεμική ταινία. Έβρισκε βαρετά τις σκηνές με τανκς, με βομβαρδισμούς και με πολεμικές συγκρόυσεις. Περισσότερο τον ενδιέφερε το ανθρώπινο στοιχείο μέσα σε ένα κλίμα πολέμου και φόβου. Γι'αυτό και οι σκηνές δράσεις είναι λίγες και κλιμακώνει περισσότερο την ένταση μέσα από διαλόγους που υποθάλπτουν απειλή και αποκαλύψεις με την αγωνία να κορυφώνεται λεπτό προς λεπτό,


Και φυσικά στο τέλος είναι αυτός ο σκηνοθέτης, ο δημιουργός που αποδίδει την δικαιοσύνη όπως συνηθίζει στις περισσότερες ταινίες του. Γιατί ο Ταραντίνο αγαπάει και μισεί στις ταινίες του, και στο τέλος ειδικά αυτούς τους ήρωες που απεχθάνεται όχι μόνο τους καταστρέφει αλλά και τους ξεφτιλίζει κιόλας. Και ειδικά στους "Μπάσταρδους" η εκδικητική του μανία πιάνει κόκκινο, γίνεται αρκετά σαδιστική και φτάνει στο σημείο να αλλάξει την ιστορία και να επιβάλλει το δικό του τέλος, αδιαφορώντας για την ιστορική ακολουθία της ταινίας! Αλλά αυτός είναι ο Κουεντίν Ταραντίνο , ένας αιρετικός σκηνοθέτης που αγαπάει τον κινηματογράφο πιο πολύ κι από τους πιο τρελούς οπαδούς του!



Δεν υπάρχουν σχόλια: